Kategorie

Jak zrobić podpiwek

Ponaglany potężnym pragnieniem sięgnąłem niedawno do szafki, w której - jak pamiętałem - spoczywa paczka Podpiwku Kujawskiego. Jest on mieszaniną suszonych, rozdrobnionych części roślin, dobranych w specjalną kompozycję. Powstaje z niego "trunek", który świetnie nadaje się na upały, ma szlachetny smak i udowadnia, że i domowymi metodami można zrobić napój gazowany. Sprawdziłem datę ważności - zgadzała się z oczekiwaniami, minęła 4 lata temu. Po zaspokojeniu ciekawości mogłem spokojnie zabrać się do przygotowań.

Z jednej paczki wychodzi 10 litrów napoju, ale robię go inaczej niż podano na opakowaniu i u mnie powstaje jednorazowo trochę ponad 5 litrów. Wiąże się to z nieposiadaniem odpowiednio dużego garnka oraz lenistwem, które zmobilizowało mnie do wymyślenia specjalnej metody. I dlatego przepis zostanie podany na stronach pasmanterii internetowej, ponieważ bierze w nim udział tkanina hafciarska.

Torebeczka do podpiwku

 

Z niepotrzebnego kawałka lnianego Belfastu zszyłem prowizoryczną torebeczkę, na tyle pojemną, by pomieściła zawartość paczki podpiwku. Tkanina Belfast ma właściwy do tego zastosowania splot, aczkolwiek nadawałyby się i zapewne inne, byle nie agresywnie barwione i nie AIDy - te mogą mieć za duże dziurki.

Torebeczka na pdopiwek 

 

Do przewiązania użyłem metra muliny, przyszytej zresztą do woreczka, żeby nie uciekała. Przydatny jest przy małych garnkach ten pozostawiony z góry kawałek tkaniny, dzyndzel, za który można złapać ręką i jak torebeczka tonie, to on wystaje ponad powierzchnię.

Torebeczka na podpiwek 

 

Mam dwa garnki o pojemności: 3 i 2,5 litra. Do obu nalałem wody i podpaliłem ogień pod pierwszym z nich, tym większym. Już w tym momencie miałem "odłożone" 1,5 litra przegotowanej wody (zlewki z czajnika z kilku dni). Przyda się ona na samym końcu.

Gotowanie podpiwku

 

Jak woda w garnku była bliska wrzenia, włożyłem przygotowaną wcześniej, szczelnie zawiązaną torebeczkę z suszem. Ciecz szybko zaczęła nabierać koloru, aż po kwadransie wywar doszedł do barwy ciemnobrunatnej, prawie czarnej.

Gotowanie podpiwku

Gotowanie podpiwku

 

Użyłem jeszcze łyżeczki, żeby trochę woreczek powyciskać. W tym czasie włączyłem palnik pod drugim garnkiem. Torebeczkę przełożyłem do niego, aż i w nim woda nabrała smolistego koloru.

Gotowanie podpiwku 

 

Następnie dodałem do pierwszego garnka cukier. Na potrzeby 5,2 litra gotowego wyrobu zużywam 520 g. Co oznacza, że tyle ile litrów tyleset gram. Na 10 litrów byłby kilogram.

Cukier

 

Jak woda w drugim naczyniu odpowiednio naciągnie aromatu (wyznacznikiem jest bardzo ciemny kolor) należy wyłączyć ogień i poczekać na wystygnięcie wywaru do ok. 45 stopni Celsjusza. Jeśli dasz radę utrzymać bez bólu palec w garnku, to znaczy, że temperatura jest już dobra. Subtelniejsi mogą dotykać ścianek garnków, zamiast nurzać w nich palucha.

Odmierzamy 5-6 gramów świeżych drożdży. Łatwo to zrobić, bo kostka ma 100 g i jak podzieli się ją na pół (50 g), połówkę na pół (25 g), to na pół (12,5 g) i jeszcze raz na pół (6,25 g), to otrzymamy prawie dokładnie tyle ile trzeba.

Drożdże do podpiwku 

 

Do szkalnki nabieramy odrobiny wywaru i dodajemy odmierzony kawałek drożdży. Mieszamy aż nie będzie farfocli i wlewamy do większego garnka.

Dodawanie drożdży do podpiwku

 

Po dokładnym wymieszaniu wszystko jest gotowe do rozlewania. Używam butelek 1,5 litra po wodzie mineralnej. Są potrzebne 4. Nalewam do nich najpierw zawartość większego garnka, później mniejszego, posługując się niewielkim lejkiem i szklanką. Najważniejsze jest to, aby po wlaniu pierwszego z nich poziom cieczy był równy we wszystkich butelkach (żeby była w nich taka sama ilość cukru). Przy drugim garnku także staram się, aby poziomy były mniej więcej takie same.

Rozlewanie podpiwku

 

Na zakończenie dolewamy przygotowanej wcześniej przegotowanej (ale oczywiście zimnej) wody, żeby dopełnić do ok. 1,3 litra.

Gotowy podpiwek 

 

UWAGA! Nie wolno nalewać do pełna, prawie pełna, czy w przybliżeniu pełna! Powstanie napój mocno gazowany i w nieszcześliwym przypadku butelkę, która ma za mało powietrza, rozerwie.

 

Przez pierwsze 24 godziny podpiwek powinien stać w ciepłym miejscu. Jak ktoś jest niecierpliwy, może go po tym czasie schłodzić w lodówce przez kilka godzin i pić. Jeżeli chcesz mniej słodszy, potrzymaj w ciepłym jeszcze pół dnia, albo i dzień, i dopiero wtedy wstaw do lodówki.

 UWAGA! Pierwsze otwarcie butelek rób nad zlewem lub wanną, jeśli nie chcesz pochlapać mieszkania.

Podpiwek nie strzela jak szampan, ale niekiedy pieni się okrutnie po otwarciu. Przy odrobinie cierpliwości można mu popuszczać gaz, luzując i zakręcając zaraz nakrętkę, ale trwa to nawet 15 minut.

Podpiwek jest napojem uznawanym za bezalkoholowy. Niedawno poprosiłem policjana aby mnie sprawdził, po wypiciu tego dnia kilku szklanek. Wyszło, że jestem trzeźwy. Amatorski alkomat kolegi stwierdził, że mam 0,00 promila.

Szklanka podpiwku 

 


Szukaj

Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Podatek 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Podano ceny brutto (z VAT)

Realizuj zamówienie

eBiuletyn-Newsletter